Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η πρώτη ατμομηχανή του Ήρωνα τον 1ο αιώνα προ Χριστού

Από το livepedia.gr οι παρακάτω πληροφορίες

Ο Ήρωνας, περίφημος Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός της αρχαιότητας, έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και κατ` άλλους τον 1ο αι. μ.Χ., με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όμως είναι άγνωστος ο ακριβής τόπος και ο χρόνος της γέννησης και του θανάτου του.
Διατέλεσε διευθυντής στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή της Αλεξάνδρειας, την οποία οργάνωσε και την ανέβασε στο ύψος ενός πραγματικού πολυτεχνείου.
Έγραψε πολλές μελέτες πάνω στους κλάδους της γεωμετρίας, της γεωδαισίας, της μηχανικής και της οπτικής, όπως "Γεωμετρούμενα", "Όροι της Γεωμετρίας ονομάτων", "Εισαγωγαί των στερεομετρουμένων", "Βελοποιικά", "Βαρούλκος", "Βαλίστρας κατασκευή", "Κατοπτρικά" κ.ά. Από τις μελέτες του πολλές χάθηκαν τελείως και από μερικές διασώθηκαν μόνο αποσπάσματα στην ελληνική γλώσσα ή μεταφρασμένα στη λατινική.
Από τις πραγματείες του διασώθηκαν τα "Πνευματικά" και η "Αυτοματοποιητική" στην ελληνική και "Περί μηχανικής", "Ήρωνος Μετρικά" και "Περί Διόπτρας" στην αραβική γλώσσα. Είναι γνωστός από τη συσκευή "Κρήνη του Ήρωνος", κοινώς πίδακας, καθώς και από τον τύπο της εύρεσης του εμβαδού του τριγώνου από τα μήκη των πλευρών του. Η πιο σπουδαία του όμως εφεύρεση ήταν η "Αιολόσφαιρα", μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.
Ήταν αναμφισβήτητα ένα θαυμάσιο και σπινθηροβόλο πνεύμα και αυτό μας το μαρτυρούν και τα πολλά συγγράμματά του, που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Πάρα πολλά από όσα βρίσκουν σήμερα εφαρμογή στη φυσική και στα μαθηματικά ήταν δικές του επινοήσεις.
Τα βιβλία του είχαν μεταφραστεί στις γλώσσες της εποχής, δηλαδή στα αραβικά και στα λατινικά. Περιέχουν θαυμάσιες και χρήσιμες παρατηρήσεις. Μαζί με τον Ευκλείδη, θεωρούνται οι θεμελιωτές της φυσικής πειραματικής και των μαθηματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: