Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ενότητα 19

Ιστορία Γ - Ενότητα 19

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ενότητα 18 - Φύλλο Εργασίας

Ενότητα 18 - Η άφιξη του Όθωνα

Ενότητα 18 - Στου Όθωνα τα χρόνια




Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Σταμάτης Κόκοτας


Ένα μεσημέρι
στης Ακρόπολης τα μέρη
άπονοι ληστές
κάναν τις πέτρες τις ζεστές
λημέρι

Στο Μοναστηράκι
Βαυαροί χωροφυλάκοι
μες στην αντηλιά, χορεύουν μπρος στον βασιλιά
συρτάκι

Στην Κρήτη και στη Μάνη
θα στείλουμε φιρμάνι
σε πολιτείες και χωριά
θα στείλουμε φιρμάνι
να'ρθούν οι πολιτσμάνοι
να κυνηγήσουν τα θεριά.

Κάτω στο λιμάνι
τραγουδούν οι πολιτσμάνοι
ήρθαν τα παιδιά
μα έχουν ακόμα την καρδιά
στην Μάνη

Ήρθανε την Τρίτη
τα παιδιά του Ψηλορείτη
πίνουν τσικουδιά, μα έχουν ακόμα την καρδιά
στην Κρήτη

Στην Κρήτη και στη Μάνη
εστείλαμε φιρμάνι
σε πολιτείες και χωριά
εστείλαμε φιρμάνι
κι ήρθαν οι πολιτσμάνοι
και διώξαν όλα τα θεριά.

Ενότητα 18- Από την άφιξη του Όθωνα έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Πολύ ενδιαφέρουσα και καλοδουλεμένη παρουσίαση της Βάσως Ραμπαούνη από το πολύ αξιόλογο blog portobufallo. Ρίξτε μια ματιά:

Γεωμετρική εποχή, της Κατερίνας Προκοπίου

Το ηλεκτρονικό φιλολογικό περιοδικό του 3ου Γυμνασίου Τούμπας Θεσσαλονίκης είναι ένα βήμα λόγου, ένας χώρος παρουσίασης των εργασιών των μαθητών στα φιλολογικά μαθήματα, ένας χώρος συνάντησης μαθητών και καθηγητών. Πολύ ωραία και πρωτότυπη η παρουσίαση για τη γεωμετρική εποχή.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η πρώτη ατμομηχανή του Ήρωνα τον 1ο αιώνα προ Χριστού

Από το livepedia.gr οι παρακάτω πληροφορίες

Ο Ήρωνας, περίφημος Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός της αρχαιότητας, έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και κατ` άλλους τον 1ο αι. μ.Χ., με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όμως είναι άγνωστος ο ακριβής τόπος και ο χρόνος της γέννησης και του θανάτου του.
Διατέλεσε διευθυντής στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή της Αλεξάνδρειας, την οποία οργάνωσε και την ανέβασε στο ύψος ενός πραγματικού πολυτεχνείου.
Έγραψε πολλές μελέτες πάνω στους κλάδους της γεωμετρίας, της γεωδαισίας, της μηχανικής και της οπτικής, όπως "Γεωμετρούμενα", "Όροι της Γεωμετρίας ονομάτων", "Εισαγωγαί των στερεομετρουμένων", "Βελοποιικά", "Βαρούλκος", "Βαλίστρας κατασκευή", "Κατοπτρικά" κ.ά. Από τις μελέτες του πολλές χάθηκαν τελείως και από μερικές διασώθηκαν μόνο αποσπάσματα στην ελληνική γλώσσα ή μεταφρασμένα στη λατινική.
Από τις πραγματείες του διασώθηκαν τα "Πνευματικά" και η "Αυτοματοποιητική" στην ελληνική και "Περί μηχανικής", "Ήρωνος Μετρικά" και "Περί Διόπτρας" στην αραβική γλώσσα. Είναι γνωστός από τη συσκευή "Κρήνη του Ήρωνος", κοινώς πίδακας, καθώς και από τον τύπο της εύρεσης του εμβαδού του τριγώνου από τα μήκη των πλευρών του. Η πιο σπουδαία του όμως εφεύρεση ήταν η "Αιολόσφαιρα", μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.
Ήταν αναμφισβήτητα ένα θαυμάσιο και σπινθηροβόλο πνεύμα και αυτό μας το μαρτυρούν και τα πολλά συγγράμματά του, που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Πάρα πολλά από όσα βρίσκουν σήμερα εφαρμογή στη φυσική και στα μαθηματικά ήταν δικές του επινοήσεις.
Τα βιβλία του είχαν μεταφραστεί στις γλώσσες της εποχής, δηλαδή στα αραβικά και στα λατινικά. Περιέχουν θαυμάσιες και χρήσιμες παρατηρήσεις. Μαζί με τον Ευκλείδη, θεωρούνται οι θεμελιωτές της φυσικής πειραματικής και των μαθηματικών.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Μυκηναϊκός πολιτισμός






Και ένα ντοκυμαντέρ από το history channel