Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ιππίας ο τύραννος

Πληροφορίες που βρήκε η μαθήτρια Δέσποινα Κωνσταντινίδου

Ο Ιππίας (575πΧ-490 πΧ) ήταν γιος του τυράννου των Αθηνών Πεισίστρατου, τον οποίο και διαδέχτηκε με τον αδελφό του Ίππαρχο το 527 πΧ. Οι δύο Πεισιστρατίδες συγκυβέρνησαν για περίπου 13 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 514πΧ, όταν οι Αρμόδιος και Αριστογείτονας σκότωσαν για λόγους κυρίως προσωπικούς τον Ίππαρχο. 

Στη συνέχεια ο Ιππόας κυβέρνησε μόνος του για 4 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 510πΧ, οπότε και η τυραννίδα ανατράπηκε με στρατιωτική επέμβαση του βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη-  επέμβαση που εν μέρει προκλήθηκε και από τη διπλωματία των Αλκεμεωνιδών προς το Μαντείο των Δελφών. 
Ο Ιππίας με την οικογένειά του εξορίστηκαν και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Ωστόσο ο τύραννος προσπάθησε να επανέλθει στην εξουσία της Αθήνας προσεταιριζόμενος τους Σπαρτιάτες. Το σχέδιό του δεν ευοδώθηκε από την Πελοποννησιακή συμμαχία και ο Ιππίας έφυγε άπραγος για την Περσία, όπου παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο βασιλιά Δαρείο, ώστε να τον αποκαταστήσει στην εξουσία των Αθηνών.
Συμμετείχε και ως σύμβουλος των Αθηνών και στη μάχη του Μαραθώνα το 490πΧ. Πέθανε την ίδια χρονιά, κατά πάσα πιθανότητα στη Λήμνο, κατά την επιστροφή των ηττημένων Περσών.

1 σχόλιο:

Mortalos είπε...

Δεν ηταν συμβουλος των Αθηναιων..
Του Ξερξη ηταν ο προδοτης συμβουλος.
Προδοσε την πατριδα του για να ξαναγινει τυρανος. Μην γραφετε ψεματα ή αναληθειες..