Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;


Γιατί να μαθαίνουμε την ιστορία;
«Δεν μπορείς να ξέρεις πού πηγαίνεις, αν δεν ξέρεις από πού ήρθες.»

Χιλιάδες άνθρωποι στο πέρασμα των χρόνων έκαναν μεγάλες προσπάθειες να καταγράψουν την ιστορία μέσα από εφημερίδες, ημερολόγια, απομνημονεύματα, γράμματα ή την προφορική παράδοση. Γιατί, πιστεύετε;


Η ιστορία μας βοηθά να καταλάβουμε ανθρώπους και κοινωνίες
Η ιστορία μας παρέχει απαντήσεις για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στο παρελθόν και την προέλευση συνηθειών, κοινωνικών και πολιτικών ιδεών και των νόμων του κάθε κράτους. Η μελέτη της ιστορίας μας προσφέρει πληροφορίες για τη συμπεριφορά ανθρώπων και κοινωνιών μέσα στο χρόνο. Η κατανόηση των πράξεων των ανθρώπων και των κοινωνιών είναι δύσκολη γι’ αυτό και η προσέγγιση πρέπει να γίνει με μεθοδικό τρόπο. Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τον πόλεμο, αν το έθνος είναι σε ειρήνη-εκτός και αν χρησιμοποιούμε ιστορικά υλικά; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε ιδιοφυΐα, η επιρροή της τεχνολογικής καινοτομίας, ή το ρόλο που παίζουν οι πεποιθήσεις στη διαμόρφωση της οικογενειακής ζωής, αν δεν χρησιμοποιήσετε όσα γνωρίζουμε για τις εμπειρίες στο παρελθόν;


Η ιστορία μας βοηθά να κατανοήσουμε τις αλλαγές και τα γεγονότα που μας οδήγησαν στο σήμερα
Από  το παρελθόν προκύπτει το παρόν και στη συνέχεια το μέλλον. Συχνά πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να αιτιολογήσουμε μια αλλαγή που συμβαίνει. Μόνο με την ιστορία μπορούμε να μελετήσουμε τους παράγοντες που προκαλούν μια αλλαγή.

Η ιστορία παρέχει ταυτότητα
Ιστορικά στοιχεία περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με το πώς οι οικογένειες, ομάδες, οι θεσμοί και ολόκληρες χώρες διαμορφώθηκαν και για το πώς έχουν εξελιχθεί διατηρώντας παράλληλα τη συνοχή τους ή όχι. 

Η μελέτη της ιστορίας βοηθά στο να είμαστε καλοί πολίτες
Προσφέρει επίσης στοιχεία σχετικά με το πώς τα έθνη έχουν συναλλαγές με άλλες κοινωνίες, παρέχοντας τη δυνατότητα σύγκρισης και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που βοηθά την υπεύθυνη ιδιότητα του πολίτη. Επιπλέον, η μελέτη της ιστορίας μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν οι πρόσφατες ή μελλοντικές αλλαγές στη ζωή μας. Ποια γεγονότα και ποια πρόσωπα προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές. Είναι σημαντικό να μελετούμε την ιστορία για να μπορούμε να έχουμε υπεύθυνη δημόσια συμπεριφορά είτε ως ηγέτες (εθνικοί ή κοινωντικοί), είτε ως ψηφοφόροι είτε ακόμα ως απλοί παρατηρητές.

Κοιτάξτε τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου σας. 
Τι παρατηρείτε; 
Ποια γεγονότα σας είναι γνωστά; 
Ποια ενότητα σάς φαίνεται ενδιαφέρουσα; 
Γνωρίζετε κάτι γι’ αυτήν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: