Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ενότητα 29: Α' Βαλκανικοί Πόλεμοι


Α’ Βαλκανικός πόλεμος (Οκτώβριος 1912 – Μάιος 1913)
Αίτια:               Απαίτηση Βαλκανίων συμμάχων να σέβεται ο Σουλτάνος τα δικαιώματα των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να κάνει μεταρρυθμίσεις προς όφελός τους.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τα Βαλκάνια

 Τα βαλκάνια από τα αρχαία χρόνια αποτελούσαν και αποτελούν τη γέφυρα που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική ήπειρο. Η ιστορία των βαλκανίων χαρακτηρίζεται από πολέμους και εξεγέρσεις. Μπορείτε να παρατηρήσετε τη ρευστότητα των συνόρων των Βαλκανίων στους χάρτες.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Καλό ταξίδι...


Μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης - Ανδρέας Σινάνος
Σκηνικά: Γιώργος Ζιάκας - Κώστας Δημητριάδης
Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Χαρωνίτης - Νίκος Σέκερης
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Paradis Films, Intermedias S.A., La Sept Cinema, CANAL +, Classic SRL, Istituto Luce, WDR&ARTE, με την υποστήριξη του Eurimages
Παίζουν: Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Αχιλλέας Σκέβης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Κούρος, Αλεξάνδρα Λαδικού, Αλέκος Ουδινότης, Βασίλης Σεϊμένης κ.ά. Στους κεντρικούς ήρωες "δάνεισαν" τη φωνή τους ο Πέτρος Φυσσούν και η Πέμυ Ζούνη.






Ο Αλέξανδρος, ένας μεσόκοπος συγγραφέας που ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" πάσχει από μία ανίατη ασθένεια και βαδίζει προς το θάνατο. Ο χρόνος που του απομένει ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λανθασμένες επιλογές. Μόνο η τυχαία συνάντηση με ένα "παιδί των φαναριών" αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει...

Η ταινία βραβεύτηκε με τον "Χρυσό Φοίνικα" του Φεστιβάλ των Κανών του 1998. 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ενότητα 23 - Οικονομία και κοινωνία

Δείτε τη δραχμή του 1873 και το λεπτό του 1869. Επίσης δείτε τις 100 δραχμές από το 1876.




Στη συνέχεια σας παραθέτω ένα τρέηλερ της ταινίας "ΝΥΦΕΣ" (2004) του Παντελή Βούλγαρη. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1922. 700 νύφες στο ταξίδι τους για την Αμερική να βρουν τον γαμπρό.

Εκπαιδευτικό υλικό του Π.Ι. για το μάθημα της Ιστορίας

Για να κατεβάσετε το λογισμικό για την ιστορία, μπείτε εδώ.