Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Παυσανίας


Από τη Βικιπαίδεια 






Ο Παυσανίας ο στρατηγός ήταν ο αρχηγός του συνασπισμένου ελληνικού στρατού στη μάχη των Πλαταιών, την οποία και κέρδισε. Ήταν ανιψιός του Λεωνίδα του Α΄ και γιος του Κλεόμβροτου. Γιος του ήταν ο μετέπειτα βασιλιάς της Σπάρτης, Πλειστοάναξ.


Όταν πέθανε ο βασιλιάς Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, άφησε τον ανήλικο γιο του Πλείσταρχο στην εξουσία. Έτσι χρέη αντιβασιλέα και επιτρόπου του θρόνου μέχρι να ενηλικιωθεί ο μικρός Πλείσταρχος, ανέλαβε ο ξάδελφός του Παυσανίας.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
δημοσιεύτηκε στο http://www.hellinon.net
Το κράνος του Φιλίππου και ο θώρακάς του είχαν κατασκευαστεί από ένα είδος σιδήρου που όταν είναι καθαρός από προσμίξεις λάµπει σαν ανοξείδωτο ατσάλι.
Στον τάφο του στη Βεργίνα η χρυσή λάρνακα µε τα καµένα οστά, αλλά κυρίως το χρυσό στεφάνι µε φύλλα βελανιδιάς, που αποτελεί την απόλυτη ένδειξη της βασιλικής ταυτότητας, αναδεικνύουν µέσα από την καθαρότητα του υλικού τους το κύρος του ηγεµόνα, τη σχεδόν θεϊκή του υπόσταση. Το χρυσάφι που θα συγκέντρωνε µερικά χρόνια αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος από τους βασιλικούς θησαυρούς της Περσίας µπορούσε να αποτιµηθεί µόνο µετρώντας το σε τόνους! .  
 

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;


Γιατί να μαθαίνουμε την ιστορία;
«Δεν μπορείς να ξέρεις πού πηγαίνεις, αν δεν ξέρεις από πού ήρθες.»

Χιλιάδες άνθρωποι στο πέρασμα των χρόνων έκαναν μεγάλες προσπάθειες να καταγράψουν την ιστορία μέσα από εφημερίδες, ημερολόγια, απομνημονεύματα, γράμματα ή την προφορική παράδοση. Γιατί, πιστεύετε;

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πεισίστρατος


Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 

Καψαχείλη Σοφία
Καψαχείλη Φιλομένη
Μουτρουπίδου Παναγιώτα
Μπαγκδασαριάν Μαίρη


 



Ο Πεισίστρατος υπήρξε κατά διαστήματα για συνολικά περίπου 20 χρόνια τύραννος των Αθηνών, στην περίοδο 561 έως 527 π.Χ. Προσπάθησε και κατάφερε να επιβάλει τυραννίδα τρεις φορές χρησιμοποιώντας άλλοτε συμμάχους από διάφορες πόλεις, άλλοτε από την ίδια την Αθήνα όπου υπήρχαν έντονες διαμάχες εξουσίας μεταξύ αντίπαλων ισχυρών οικογενειών, άλλοτε μισθοφορικό στρατό και άλλοτε τραγελαφικά τεχνάσματα. Τις πρώτες δύο φορές κατάφερε να επιβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα, μετά το οποίο ανατράπηκε και εξορίστηκε. Την τρίτη φορά όμως έμεινε στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Αυτός επήλθε από φυσικά αίτια και σε μεγάλη ηλικία του Πεισιστράτου, το 527 π.Χ., οπότε τον διαδέχτηκαν οι Πεισιστρατίδες.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ελληνοπερσικοί πόλεμοι

Μονομαχία Έλληνα οπλίτη και Πέρση. Η πλεονεκτική θέση του οπλίτη είναι εμφανής. Εσωτερικό κύλικος.
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα 

File:Greek-Persian duel.jpg 

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

δημοσιεύθηκε στο ftiaxto.gr, 9.3.2012


Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των εδεσμάτων που θα τους προσφέραμε. Εξαιτίας του ότι δεκάδες από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες, όπως η πατάτα λ.χ. από τα βασικότερα είδη της σημερινής διατροφής έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους το 1530 και οι Έλληνες γεύτηκαν τη νοστιμιά της 300 χρόνια αργότερα, το 1832.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Μικρασιατική καταστροφή

Δείτε το ντκυμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ "Εμείς οι Έλληνες: Η Μικρασιατική Καταστροφή"

Μικρασιατικός πόλεμος (1919-1922)

Στην ιστοσελίδα της Ελένης Χαραλαμπίδου: Ιστορία Γ' Γυμνασίου είχε την ακόλουθη πολύ περιεκτική και καλαίσθητη παρουσίαση της ενότητας 38, που αφορά στον μικρασιατικό πόλεμο (1919 - 1922). Τη δανείζομαι από την κ. Χαραλαμπίδου για να τη δείτε κι εδώ:


Ιστορία Γ - Ενότητα 38

Ο ελληνισμός της μικράς Ασίας και του Πόντου

Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας τα χρόνια πριν τον πόλεμο. Ένα αριστούργημα του Ηλία Βενέζη που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ - ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ

Η διακυβέρνηση του Πεισίστρατου

Πληροφορίες που βρήκαν οι μαθητές Σωτήρης Κοσμίδης, Παύλος Κουτσόγλου και Κωνσταντίνος Μάστορας


Η νομοθεσία του Σόλωνα δεν ικανοποίησε απόλυτα τους Αθηναίους.
Οι ευγενείς δυσαρεστήθηκαν γιατί έχασαν τα προνόμιά τους
οι πλούσιοι γιατί απλώς εξισώθηκαν με τους ευγενείς και
ο λαός, αν και ανακουφίστηκε με τη σεισάχθεια, ζητούσε αναδασμό της γης.

Ένας ευγενής, ο Πεισίστρατος,

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ιππίας ο τύραννος

Πληροφορίες που βρήκε η μαθήτρια Δέσποινα Κωνσταντινίδου

Ο Ιππίας (575πΧ-490 πΧ) ήταν γιος του τυράννου των Αθηνών Πεισίστρατου, τον οποίο και διαδέχτηκε με τον αδελφό του Ίππαρχο το 527 πΧ. Οι δύο Πεισιστρατίδες συγκυβέρνησαν για περίπου 13 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 514πΧ, όταν οι Αρμόδιος και Αριστογείτονας σκότωσαν για λόγους κυρίως προσωπικούς τον Ίππαρχο. 

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Τρελοβάπορο


Το τρελοβάπορο (Οδυσσέας Ελύτης)
Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά 
κι αρχίζει τις μανούβρες "βίρα μάινα" 


Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές 
φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ' τις δυό μεριές