Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δημιουργική γραφή: Άρθρο εφημερίδας

Φυλλομετρώντας το παλιό μου ντοσιέ για την Ιστορία της τρίτης τάξης του Γυμνασίου, σκαλίζοντας τα παλιά φύλλα εργασίας, έπεσα πάνω σε μία ομαδική εργασία που έκαναν τα παιδιά πριν δέκα χρόνια, βασισμένοι στο προηγούμενο βιβλίο της Ιστορίας και στην ενότητα που αναφέρονταν στην Ευρώπη του 18ου αιώνα.

Οι ομάδες έπρεπε να φανταστούν ότι ήταν δημοσιογράφοι μιας άλλης εποχής, που έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο επικαιρότητας για τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν εκείνη την εποχή σε σχέση με τις εξελίξεις στα εσωτερικά ζητήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Χωρίστηκε η τάξη σε 5 ομάδες, όπου η κάθε ομάδα θα έγραφε αντίστοιχα  για τα γεγονότα, που εκτυλίσσονταν α) στην Αγγλία, β) στην Πρωσία, γ) στην Αυστρία, δ) στη Ρωσία και ε) στη Γαλλία.

Σας παραθέτω το άρθρο της τρίτης ομάδας που αναφέρονταν στην Αυστρία. Το άρθρο είναι γραμμένο από τα παιδιά σε word στο πρότυπο της εφημερίδας με στήλες.

Ενότητα 34 Η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις

Από την Ελένη Χαραλαμπίδου η παρακάτω εξαιρετική παρουσίαση της ενότητας.


Μία ακόμη προσέγγιση της ενότητα από τον Κώστα Μπακάλη και το ιστολόγιο history-logotexnia.blogspot.com

Ρωσική επανάσταση

Σταυρόλεξο που βασίζεται στην ενότητα 33 του σχολικού εγχειριδίου

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ξεχασμένα Βαλκάνια

Το εξαιρετικό φιλμ "silent Balkans" του Ανδρέα Αποστολίδη και της Anemon Productions βασίζεται σε φωτογραφίες και κινηματογραφικά αποσπάσματα, τραβηγμένα και γυρισμένα στα Βαλκάνια κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. 
Ερευνά τις ζωές συνηθισμένων ανθρώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των δραματικών αλλαγών που μεταμόρφωσαν τα Βαλκάνια στο γύρισμα  του 20ου αιώνα. Προσπαθεί να δώσει εξήγηση στο  πώς η  εθνική και θρησκευτική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας τελείωσε μετά από τέσσερις αιώνες με τη γέννηση εθνικιστικών τάσεων και συγκρούσεων.

Η ταινία  "Silent Balkans" χωρίζεται σε έξι ενότητες:
1.  Οθωμανική Αυτοκρατορία
2.  Η Γέννηση των Εθνών-Κρατών
3.  Η επίσκεψη του Σουλτάνου Μωάμεθ στη Θεσσαλονίκη
4.  Α' Βαλκανικός Πόλεμος
5.  Β' Βαλκανικός Πόλεμος
6.  Η κληρονομιά των Βαλκανικών Πολέμων

Δείτε το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ.



Δείτε το δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ




Έχει επίσης ενδιαφέρον να δείτε  την εικονική περιήγηση  στην έκθεση "BALKAN TALE" (παραγωγή του Goethe-Institut), στο Λουτρό των Αέρηδων, κειμήλιο της τουρκοκρατίας, που βρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα.

Το «Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» αποτελεί σύνθεση του έργου πέντε διακεκριμένων φωτογράφων, από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: 
λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες κ.ά. 

Από τους φωτογράφους: Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Ivan Petrovic-Σερβία, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο απεικονίζεται  η ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και η σημερινή του κατάσταση. (Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. http://www.historical-museum.gr/gr/exhibitions/view/a-balkan-tale)

Στην ιστοσελίδα www.balkantales.com  στην υποενότητα ΠΗΓΕΣ υπάρχει άφθονο ενημερωτικό και παιδαγωγικό υλικό. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα στο facebook.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρέχεται και από τον Albert Kahn. Οι έγχρωμες  φωτογραφίες του γάλλου  Albert Kahn θα σας μαγέψουν. Μεταξύ του 1909 και 1931 ο πλούσιος τραπεζίτης Albert Kahn προσέλαβε φωτογράφους και τους έστειλε σε διάφορες χώρες της γης να αποτυπώσουν τα κτίρια του πλανήτη.
Συνέλεξε έτσι 72.000 έχρωμες φωτογραφίες κτιρίων απ' όλες τις μεριές του κόσμου, καθώς και 183.000 μέτρα κινηματογραφικής ταινίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο, με εικόνες από 50 χώρες της γης. Διασώζεται με την ονομασία "Τα αρχεία του πλανήτη".
http://www.albertkahn.co.uk/photos/Balkans/Montenegro.jpg
http://www.albertkahn.co.uk/photos/Balkans/Greece_1.jpg


http://www.albertkahn.co.uk/photos/Balkans/Montenegro.jpg





 (c) Konstantina Chryssanthopoulou

ΠΗΓΕΣ