Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Διαδραστική αφίσα



Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς οι Συνθήκες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επηρέασαν την μετέπειτα ειρήνη

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του BBC , για το  πώς οι συνθήκες των Βερσαλιών, του Αγ. Γερμανού και του Τριανόν  επηρέασαν την μετέπειτα ειρήνη στον κόσμο. Μπορούμε να βρούμε αιτίες των συγκρούσεων του σύγχρονου κόσμου, πχ στη Μέση Ανατολή, στις ειρηνευτικές αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο;



Η Συνθήκη των Βερσαλλιών 
" Τι θα χάσουμε ! " είναι ο τίτλος το 1919 της γερμανικής αφίσας
20 % των περιοχών παραγωγής μας
10% του πληθυσμού
1/3 της παραγωγής άνθρακα
1/4 της συνολικής παραγωγής ψωμιού, σιταριού και πατάτας
4/5 του σιδηρομεταλλεύματος
Όλες τις αποικίες μας και το εμπορικό ναυτικό

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών με τις πολεμικές ρήτρες, οι οποίες επιβλήθηκαν κυρίως στην Γερμανία, δημιούργησε δυσαρέσκεια και θυμό στον γερμανικό λαό, δίνοντας εύφορο έδαφος στον Αδόλφο Χίτλερ να κερδίσει με τη ρητορική του τη λαϊκή υποστήριξη. 
Το 1923, ο Χίτλερ διακήρυξε  ότι η Συνθήκη  "έγινε για να φέρει 20 εκατομμύρια Γερμανούς στο θάνατο και να καταστρέψει το γερμανικό έθνος"
Εξέθεσε τρία αιτήματα: 
« αναίρεση της Συνθήκης Ειρήνης -  ενοποίηση όλων των Γερμανών - γη και το έδαφος για να τροφοδοτήσει τη Γερμανία. "

Πολεμικές επανορθώσεις 
Ζητήθηκε από τη Γερμανία να πληρώσει 132 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα ( περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ σημερινά χρήματα ) στους Συμμάχους. Οι περισσότεροι ιστορικοί σήμερα δεν πιστεύουν ότι οι αποζημιώσεις ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας. Ωστόσο η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας διευκόλυνε την εξάπλωση εξτρεμιστικών κοσμοθεωριών όπως του Χίτλερ. 

Η αποστρατικοποίηση
Η Γερμανία έπρεπε να μειώσει το στρατό της σε 100.000 στρατιώτες,  να καταστρέψει ή να παραδώσει τις δεξαμενές της, τον εναέριο στόλο της και τα υποβρύχιά της.
Υποχρεώθηκε να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από μια έκταση 30 μιλίων της Ρηνανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας. Ωστόσο, το 1936, ο Χίτλερ διέταξε τα γερμανικά στρατεύματα να βαδίσουν και πάλι στην Ρηνανία. Ήταν η πρώτη από τις πολλές πράξεις, οι οποίες παραβίαζαν τη Συνθήκη. 

Γη και οι άνθρωποι
Η Γερμανία έχασε όλες τις υπερπόντιες αποικίες της στην Αφρική και την Ασία, και περίπου το ένα δέκατο της χώρας της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πιο παραγωγικές βιομηχανικές περιοχές της. Πολλές από τις χώρες που δημιουργήθηκαν γύρω από τη Γερμανία, όπως πχ η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία, είχαν μεγάλο αριθμό γερμανικού πληθυσμού. Ο Χίτλερ μίλησε για "την τύχη των Γερμανών που ζουν πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας, οι οποίοι έχουν την ίδια γλώσσα, τον ίδιο πολιτισμό και τα ίδια έθιμα με εμάς. " Έτσι, το 1938, προσάρτησε την Αυστρία και μέρος της Τσεχοσλοβακίας, στο όνομα της ενοποίησης του γερμανικού έθνους, στη Γερμανία. Στη συνέχεια εισέβαλε στην Πολωνία. Ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αρχίσει.

Η έρευνα του BBC στη συνέχεια αναφέρεται στα διπλωματικά παιχνίδια που παίχτηκαν στη Μέση Ανατολή. Πριν τον πόλεμο στις περιοχές αυτές επικρατούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ήττα της στο πλευρό της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συμφωνίες που επακολούθησαν επηρεάζουν ακόμα και σήμερα την πολιτική κατάσταση σε εκείνες τις περιοχές.


Ασκήσεις
1.     Φτιάξτε έναν πίνακα όπου θα αναγράφονται οι αποφάσεις των συνθηκών των Βερσαλλιών, του Σαν Ζερμαίν και του Τριανόν.

2.   Φτιάξτε έναν πίνακα με τις απώλειες και τα κέρδη που είχαν οι Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία από τις συνθήκες Βερσαλλιών, Σαν Ζερμαίν και Τριανόν. Ποια χώρα είχε τα μεγαλύτερα κέρδη και ποια τις μεγαλύτερες απώλειες;

3.   Αναζητήστε με μία μηχανή αναζήτησης, πχ Google, τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών, σε επίπεδο στρατού αλλά και σε επίπεδο αμάχων, για τις παραπάνω χώρες, αλλά και για την Ελλάδα.

4.   Ποια είναι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στις συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου;

5.    Γιατί πιστεύετε, ότι οι συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τεκμηριώστε την άποψή σας.

6.   Βρείτε τον σημερινό χάρτη της Ευρώπης και συγκρίνετέ τον με αυτόν του 1923.

7.   Βρείτε τον σημερινό χάρτη της Μέσης Ανατολής και συγκρίνετέ τον με αυτόν του 1923.


Πηγή